Apple и HTC заровиха томахавките

Двете компании сключват десетгодишно патентно примирие
Обновена: 12 ное 2012 15:16 | 12 ное 2012 12:11, Бойчо Попов
70
Apple и HTC заровиха томахавките
HTC вече няма да има проблеми с Apple. Снимка: Ройтерс

В горчивата война за мобилни патенти има един спор по-малко: производителят на iPhone Apple и специалистът по смартфони HTC са приключили своя патентен спор. Двете компании са сключили споразумение със срок от десет години, заявиха компаниите в ранните часове на неделя. То включва не само настоящите, но и бъдещите патенти. Взаимните съдебни дела се отхвърлят.

Други условия на сделката не бяха оповестени. HTC заяви само, че договорката няма да има значително влияние върху финансовото състояние на концерна, предава Ройтерс. 

Създателят на iPhone Apple и тайванската HTC се обвиняваха един друг в няколко съдебни дела в нарушение на патентни права, като началото на споровете е от март 2010 г. Само в Германия според патентния експерт Флориан Мюлер има задвижени четири процедури.

Според главния изпълнителен директор на HTC Питър Чу краят на съдебния спор ще даде възможност на компанията да се съсредоточи повече върху разработването на иновации.

Спорът е част от голямата патентна война между Apple и производителите на устройства, използващи операционната система на Google Android. Особено ожесточен е конфликтът със Samsung. А откакто пионерът в мобилната телефония Motorola бе придобит от Google, интернет компанията вече участва пряко в спора.

Анализаторите коментират, че споразумението между двете компании бележи радикална промяна в мисленето на директорите. Докато Стив Джобс ръководеше Apple, целта му бе да детронира Android. Сега обаче изглежда компанията е поела по друг път и е склонна да прощава на "имитаторите" при условие, че те си платят за използването на техен дизайн или функции, пише още Ройтерс.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: HTCappleпатентни войни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
1
 
! Отговори
tsps преди 11 години
Apple правят страхотни неща.Да,скъпи са но си струват парите.Преди две седмици си купих MacBook Air и мога да кажа че е върха.И като софтуер и като хардуер.Иначе за телефон ползвам HTC One X и мога да кажа че е по-добър от iphone,дори новия.iphone е много добра техника,просто е малко ограничен софтуерно.Това е нарочно направено.При Мас това го няма.Фен съм на Андроид,имам и таблет с него и фото апарат също.Нямам забележки за него.
64
1
 
0
 
! Отговори
mindo преди 11 години
ахахахахахахахахахахахахаха
63
1
 
2
 
! Отговори
макето преди 11 години
Мойто смарт фон пък ке ви джурка у дупето!
62
5
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ драга Mariela:Имате ли проблем, ако имаме iPhone и BMW в гаража?Чували ли сте, че средният собственик на iPhone има доходи много над средните за райноа, в който живее?За Nexus не Ви питам, защото не съм уверен, че разбирате недостатъците на "модифициран индивидуално за всяко устройство" Android :-)
61
5
 
0
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ DAm,Няма значение, че Samsung продава повече от Apple в САЩ (винаги така се пише САЩ на български) или в Занзибар:- Samsung продава над 100 модела и мнозинството са ЕВТИНИ модели- Samsung не отнима дела на Apple, a заема дела на Nokia, HTC и компания- средната цена на Samsung smartphone е много по-малка от половината на средната цена на iPhoneПак повтарям:- делът на iPhone на пазара в САЩ расте- продажбите и печалбата на Apple също растат, в САЩ и по света
60
1
 
3
 
! Отговори
Mariela преди 11 години
Няма да си правя труда да чета статията, но само последните два коментара са ви възмутителни. 1. ВСЕКИ САМ РЕШАВА коя операционна система му харесва повече и за коя снобария да си даде парите. Вземете си iPHONE, карайте си трабантчето!2. Всеки има право да изказва мнение и 3. Да не се правят злобни коментари спрямо Андроид, при положение че софтуерът е модифициран индивидуално за всяко устройство, да не говорим за Nexus телефоните и никой не може да тегли чертата и да говори глупости..Айде!
59
3
 
7
 
! Отговори
DAm преди 11 години
До НаблюдателЕEПотънал си в дълбоко заблуждение. Самсунг вече изпреварва по продажби iPhone точно в САШТ.Покупката на iPhone за мен е чиста снобарщина. Повечето от хората, които познавам притежатели на такова устройство нямат и бегла идея що е то smartphone и има ли почва у нас. Всичко е снобарщина и суета. На тия дето ще хейтват и ще кажат, че злобея и завиждам ще кажа , че ползвам устройство с Андроид на цената на iPhone и за секунда не съм съжалил, че направих точно този избор
58
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудя си изобщо как може хора, ползващи андроид устройства да имат самочувствието да изказват мнение. То си личи и колко могат да мислят де, за тези прослойки са типични селяндурските изцепки и плиткоумни *** мисли.
57
7
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ 57:Ех, че си глупчо!Фирмите живеят и просперират не от пазарен дял, ами от печалбата, която постигат при работата си!Продажбите на Apple растат, печалбата им също!Пазарният дял на Apple в развитите страни, като САЩ, РАСТЕ!Делът на Apple в бедните страни, намалява:- там се продават основно евтини телефони- Samsung/HCT/Nokia и др. продават ОСНОВНО ЕВТИНИ телефони:---- с малка стойност---- с малка печалбаБроят на Toyota-ите е много по-малък от Mercedes/BMW, нали? И какво от това?
56
5
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ анонимнико 53:...Заедно с това:- за по-маловажните патенти могат да се събират пари- HTC е първата от Android лагера, която ще плаща за лицензи- другите Android производители са на ред- досега 15 фирми, произвеждащи Андроид, плащат на М$ за патентите му- вече започват да плащат и на Apple
55
5
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ анонимнико 53:Собственикът на патентите има различни възможности да се разпорежда с тях.Целта на Apple бе и си остава Android устройствата да не използват патентите на Apple. Тази цел се реализира със съдебни дела, в които Apple има определени успехи, срещу HTC и Samsung, например:- по линия на забрана за продажби на техни изделия- докато изделията се променят така, че да не нарушават патентните права на AppleСъдебните дела не са нещо бързо, във всяка съдебна система
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Продажбите говорят друго."А пазарния дял какво говори ?Защото продажбите на смарфони по цял свят се е увеличила за всички включително и за гнилата ябълка, но пазарния дял пада. Малко е трудно зомбиран фен да си обясни как така продажбите се увеличават, но дела пада :))
53
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продажбите говорят друго. Да не говорим, че продуктите на Епъл са едни от най-добрите, и определено най-добрите за мен. Ако не бяха Епъл голяма част от съвременните телефони нямаше да бъдат това което са сега, най-малкото като външност, а таблетът те го въведоха като продукт в успешния му вариант днес. Всички останали ги следват, всички вече си правят ултрабуците като копия на дизайна на MacBook Air и MacBook Pro и това никак не е случайно. Ако не бяха Епъл всички лаптопи щяха да са пластмасови.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мен не ми трябва компания която да умее да изкарва пари, а компания която умее да изкарва функционални иновативни съвременни достъпни продукти.Тоя Хамерикански стремеж за изкарване на пари от хамбургери, зомбиране, войни и каквото дойде само и само да се изкарват пари не допада на много голяма част от човечеството.
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очевидно не всичко умеят да изкарват пари като Епъл и затова толкова ги е яд и пак не им се получава.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТъподателЕЕ Епъл на тия 70 милиона ли останаха да чакат, при положение, че имаха патенти които хтс ползват щяха да ги осъдят за много повече.Е не всички умеят да патентоват правоъгълника и да им се смее целия свят.
49
2
 
4
 
! Отговори
Генерал-Губернатор преди 11 години
НапърдателЕЕ, къде се изгуби бе ненормалник, липсваше ми. :D Без твоите компетентни мнения под всяка новина за йЕпъл и Самсунг не е същото. :D
48
4
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ некадърен анонимнико 49-50:Наясно съм с това което пиша, постингите ми са елемнентарното доказателство.Че HTC ще плаща на Apple, беше ясно още от самото начало:- HTC няма никакви съществени патенти в областта си- патентите, които HTC получи със закупуването на S3, се оказаха несъществени, според съдилищата- патентите, които Google им "предаде" също се оказаха слаби (Google e много слаба в патентно отношение)- въпросът беше, кога Apple ще пожелае да му плащатНаясно ли си, че си ***
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТъподателЕЕ Епъл на тия 70 милиона ли останаха да чакат, при положение, че имаха патенти които хтс ползват щяха да ги осъдят за много повече.Разсъжаваш като зомбиран ябълков ***. Даже в статията са ти написли, че Стив Джобс искаше да потопи андроид, а сегашните гей дизайнер директори се съюзяват с андроид на ХТС да не вземе да ги потопи Самсунга ама ти си ръси простотии де.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** и умствено болен си:-) Нализателе, Епъл ако можеха да си ги взимат тези 10 долара без да се налага да плащат на НТС 20 долара, щяха да си го направят и без споразумения. Нали. Ти наясно ли си с патентите на НТС?Другаде е ключето. Дизайнерското бюро на "Властелина На Четириъгълниците" натрави кoaлиция с НТС срещу Самсунг , че навря в канафката:-)